Lägg inte hårddisken i frysen!

Vi får ofta in diskar där våra kunder tyvärr fått dåliga råd av andra företag eller på internet. Bland det vanligare rådet är att lägga hårddisken i frysen. I bästa fall blir bara dataräddningsarbetet dyrare. I värsta fall blir skadorna så allvarliga att datan blir omöjlig att rädda.
Varför blir det skador?

Anledningen till att det kan uppstå skador när man kyler en hårddisk är fukt. Under vissa omständigheter så räcker det med fukten i luften. När man lägger in disken i frysen så sjunker tempraturen och den relativa luftfuktigheten blir snabbt upp mot 100%. Vatten kondenserar (små droppar bildas) både inne i och på utsidan av hårddisken. Om man startar disken kan det vara vatten eller is på plattorna vilka snabbt förstör diskens ömtåliga läshuvud. Det kan även uppstå skador i form av repor på plattorna.

Går det att rädda fast disken legat i frysen?

Oftast, men inte alltid. Man skall dock ha klart för sig att det sällan eller aldrig gör saken bättre. Så låt därför bli att lägga disken i frysen.

Läs mer:

4H återfick viktiga e-post
April - Du gör väl backup_
Hårddiskkrasch_! Du har väl backup_
Lägg inte hårddisken i frysen
SVT-inspelning av Göteborgs Jazzfestival räddad


Behöver du hjälp eller har frågor?

Ring: 020-12 10 08

Vi finns tillgängliga dygnet runt!

Besök oss på Hågavägen 188, 752 63 Uppsala Telefon dygnet runt: 020-12 10 08 Från utland: +46 18-444 40 55 E-post: info@recovery.se
Copyright Ensys, Recovery 2006-2024 - Alla rättigheter reserverade