Hårddiskkrasch?! Du har väl backup?

Var lugn! Även om du saknar backup så kan vi oftast få tillbaka det som gått förlorat. Här nedan visar vi några olika fel och skador som vi träffar på ofta. Skador på hårddisken som är så allvarliga att den helt slutar fungera är det är alltså det som brukar kallas "hårddiskkrasch".

Tappade hårddiskar

Med alla externa hårddiskar och bärbara datorer så är det inte konstigt att det vanligaste vi ser är fallskador. De flesta hårddiskar har rörliga delar och är mycket kännsliga för stötar och slag.

Exempel på hur känsliga de är kan du se nedan där vi släpper en hårddisk från endast 15 cm höjd och det för med sig så allvarliga skador att disken blir helt obrukbar.Kortslutningar och andra el-fel

Fel i elektroniken kan uppkomma om hårddisken blir utsatt för plötsliga strömspikar vid t.ex. åskväder eller att man kopplar in fel ström-adapter i en extern hårddisk. Hur stora skadorna blir varierar men vi kan nästan alltid att rädda datan i dessa fall. Här kan vi se ett styrkort med brända komponenter.Min hårddisk klickar!

Är nog en av de vanligaste saker vi får höra från kunder när de ringer till oss. Anledningen till att en hårddisk klickar kan vara några olika, där den vanligaste är skadade läshuvud. Det klickande ljudet som hörs är när läsarmen rör sig fram och tillbaka i disken.

Men det är inte alla "klick" som betyder samma sak. I den här disken är det problem motor eller lagret.När går det inte att rädda datan?

Det finns några orsaker som kan göra det omöjligt att återställa data och en är när ytan som innehåller den lagrade informationen är sönderskrapad. En annan tyvärr vanlig orsak att datan inte går att rädda är att det gjorts dataräddningsförsök innan. Det finns mycket felaktig information och tips på internet, att frysa hårddisken är ett. Gör inte det. Det finns lite andra fall men alla är varianter av skador på plattorna eller logiska skador i diskens interna styrprogramvara.
Ringar som syns är områden där läshuvudena helt skrapat sönder ytan. För att förstå hur allvarliga skadorna är så kan det vara värt att nämna att plattorna ska vara helt spegelblanka.

Läs mer:

4H återfick viktiga e-post
April - Du gör väl backup_
Hårddiskkrasch_! Du har väl backup_
Lägg inte hårddisken i frysen
SVT-inspelning av Göteborgs Jazzfestival räddad


Behöver du hjälp eller har frågor?

Ring: 020-12 10 08

Vi finns tillgängliga dygnet runt!

Besök oss på Hågavägen 188, 752 63 Uppsala Telefon dygnet runt: 020-12 10 08 Från utland: +46 18-444 40 55 E-post: info@recovery.se
Copyright Ensys, Recovery 2006-2024 - Alla rättigheter reserverade