Denna månad har vi tittat närmare på backuplösningar

Publicerad 2011-04-19

Vi får ofta frågan vilken backuplösning man skall välja och vi har tidigare inte haft någon bra lösning att presentera för Windows. Idag tänkte vi dock presentera en backuplösning som fungerar mycket bra på både Mac och PC.

Time Machine är ett bra val på Mac

När det gäller mjukvaror för backup så rekommenderar vi för Mac att använda Time Machine, vilket har versionshantering och ett användarvänligt gränssnitt. När det gäller Windows så kommer vi nog vara tvungna att vänta på nästa version av Windows innan Microsoft gör en så här användbar backuplösning.


Timeline är som Time Machine för Windows

Vi har hittat mjukvaran Genie9 Timeline för Windows som fyller detta tomrum. Den gör automatiska backuper när den har tillgång till backuphårddisken och har även versionshantering samt ett enkelt gränsnitt för att återskapa äldre filer.

Det finns en kostnadsfri version som saknar funktioner för återskapning av gamla backuper, men i och med att datan lagras i samma filstruktur som på hårddisken så kan du enkelt kopiera tillbaka datan vid ett haveri.

Timeline är kostnadsfri (Genie Timeline Free) för privat användning och kostar 35 dollar per licens (Genie Timeline Home) för företag.

Western Digital - Mybook Live

När man skall göra backup så måste man ha en hårddisk att lagra sin data till. Har du ingen eller har flera datorer du önskar ha backup mot så rekommenderar vi Western Digital MyBook Live som är en nätverkshårddisk som enkelt kopplas  in i routern så samtliga datorer i nätverket kommer åt den.

Värt att notera är att detta ej är en säker lagringslösning utan bara en backuplösning. Det sitter bara en hårddisk i enheten och om denna går sönder kommer du inte längre att komma åt din data.

Allt som lagras i "public utdelningen" kommer finnas tillgängligt för alla datorer på nätverket. Du kan enkelt skapa olika användare för att göra viss data privat.

Ett tips är att skapa en användare för varje dator i nätverket i MyBook Live-gränsnittet så får varje dator en egen plats att lagra sina backuper på.

Western Digital MyBook Live finns i tre olika storlekar: 1, 2 och 3 TB. De finns att köpa från de flesta datorbutiker. Dustin säljer dem för 959kr, 1.190kr resp. 1.590kr ex. moms.
Läs mer:

4H återfick viktiga e-post
April - Du gör väl backup_
Hårddiskkrasch_! Du har väl backup_
Lägg inte hårddisken i frysen
SVT-inspelning av Göteborgs Jazzfestival räddad


Behöver du hjälp eller har frågor?

Ring: 020-12 10 08

Vi finns tillgängliga dygnet runt!

Besök oss på Hågavägen 188, 752 63 Uppsala Telefon dygnet runt: 020-12 10 08 Från utland: +46 18-444 40 55 E-post: info@recovery.se
Copyright Ensys, Recovery 2006-2022 - Alla rättigheter reserverade